- Νεφρική ανεπάρκεια: Η σωστή διατροφή
- Ο χαλκός προλαμβάνει τη μετάδοση λοιμώξεων.
- Χαλκός και υγεία.
- Ελιξίριο νεότητας τα... αγγούρια!
- 5 τροφές για δυνατό μυαλό
Posted: 19 Jan 2013 12:43 PM PST
Ο όρος νεφρική ανεπάρκεια υποδηλώνει μια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού και μπορεί να διαχωριστεί σε οξείας και χρόνιας μορφής.
Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια κατά βάση είναι ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται από την αυξημένη συγκέντρωση ουρίας και κρεατινίνης ορού στο βιοχημικό έλεγχο ρουτίνας καθώς και από ολιγουρία (ημερήσιος όγκος ούρων <400ml). Η χρόνια ανεπάρκεια ωστόσο είναι μη αναστρέψιμη Οι συχνότερες αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι ο διαβήτης (~40%) και η υπέρταση (~25%). Όταν συζητάμε για την νεφρική ανεπάρκεια, οι στόχοι της διαιτητικής θεραπείας είναι αρχικά η διατήρηση μιας καλής διατροφικής κατάστασης, επιπλέον η αποτροπή ή ελαχιστοποίηση της ουραιμικής τοξικότητας και των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και τέλος η καθυστέρηση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου. Για το λόγο αυτό όλοι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς σε ότι αφορά τις αρχές της διατροφικής θεραπείας και τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της δίαιτάς τους. Από τις σημαντικότερες διατροφικές οδηγίες σε νεφροπαθείς ασθενείς είναι η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη και η ενέργεια. Η ενεργειακή πρόσληψη που απαιτείται είναι περίπου 35 kcal/kg σωματικού βάρους/ημέρα με στόχο να διατηρείται η καλή διατροφική κατάσταση των ασθενών [κατά βάση σωματικό βάρος υπολογίζεται το ξηρό σωματικό βάρος του ασθενούς, δηλαδή το βάρος του χωρίς να υπολογίζεται η κατακράτηση υγρών ή το βάρος του ασθενούς μετά από αιμοκάθαρση]. Όσον αφορά την πρωτεϊνική πρόσληψη, υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν συστάσεις που κυμαίνονται από 0,6-1 γρ/kg σωματικού βάρους. Εκείνες που συνιστούν μια χαμηλοπρωτεϊνική δίαιτα, έχουν στόχο τη μειωμένη παραγωγή αζωτούχων προϊόντων του μεταβολισμού, τα οποία προκαλούν και τις περισσότερες κλινικές και μεταβολικές διαταραχές στους ασθενείς αυτούς. Αντίθετα οι μελέτες που συστήνουν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης έχουν στόχο στην καλύτερη θρέψη των ασθενών αυτών, αδιαφορώντας για την πιθανόν συντομότερη έναρξη της αιμοκάθαρσης. Βασικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή, αποτελούν το κρέας και τα προϊόντα του, το κοτόπουλο και όλα τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κυνήγι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά καθώς και τα όσπρια. Η πρόσληψη καλίου και φωσφόρου επίσης είναι σημαντική για τους νεφροπαθείς ασθενείς. Φυσιολογικά οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό απέκκρισης του καλίου, αλλά στη νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί κατακράτηση η οποία οδηγεί σε υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία είναι από τις σοβαρότερες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, γιατί μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και θάνατο από καρδιακή ανακοπή. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο είναι όλοι οι ξηροί καρποί, αρκετά φρούτα και λαχανικά (πχ φασόλια, καλαμπόκι, μανιτάρια, σπανάκι, πατάτες, μπανάνα, σύκα, χυμοί λαχανικών), η σοκολάτα, η σοκολάτα ρόφημα, ο καφές, το κέτσαπ, το αυγό, το γάλα και το γιαούρτι, αλλά και όλα τα κρέατα, τα ψάρια και τα προϊόντα τους. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί το κάλιο να αποκλειστεί εντελώς από τη δίαιτα. Ωστόσο υπάρχουν και τρόποι να μειωθεί η περιεκτικότητα του καλίου σε κάποια τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά θα πρέπει να κόβονται σε μικρά κομμάτια, να βράζονται (αλλάζοντας το πρώτο νερό), αντί να μαγειρεύονται στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε κάλιο. Τα φρούτα θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται χωρίς την φλούδα και κατά προτίμηση σε μορφή κομπόστας, διαδικασίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε κάλιο. Όσον αφορά τα φώσφορο, έχει βρεθεί ότι η χαμηλή πρόσληψή του επιβραδύνει κάπως την εξέλιξη της νόσου. Για το λόγο αυτό πολλές φορές στους ασθενείς χορηγούνται και δεσμευτές φωσφόρου της τροφής, οι οποίοι ελαττώνουν την απορρόφησή του από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σκληρά, τα μαλακά και τα κρεμώδη τυριά, το γάλα και το αυγό. Επίσης πλούσια σε φώσφορο είναι τα εντόσθια (συκώτι, νεφροί), το μοσχάρι, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, οι καραβίδες, όλοι οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα ρόφημα και το κακάο καθώς και τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά. Στο νάτριο επίσης απαιτείται περιορισμός, καθώς και στα προσλαμβανόμενα υγρά, λόγω αδυναμίας απέκκρισής τους από τους νεφρούς. Ο περιορισμός του νατρίου στη διατροφή δεν αρκείται στη μείωση της ποσότητάς του κατά την προετοιμασία των φαγητών, καθώς βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα αναφέροντας ότι το 85% περίπου του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε άλλα τρόφιμα και μόνο το 15% το συναντούμε στο αλάτι. Ενδεικτικά, τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι τα τυριά, το ψωμί, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, καθώς και ότι βρίσκεται συσκευασμένο μέσα σε μια κονσέρβα. Το αλάτι στο φαγητό μπορεί να αντικατασταθεί με διάφορα καρυκεύματα και μυρωδικά, που θα δώσουν γεύση στο φαγητό χωρίς να το "φορτώνουν" με περιττό νάτριο. Τέλος, όσον αφορά την πρόσληψη υγρών, ο όγκος των ούρων είναι ένας καλός οδηγός. Η ημερήσια πρόσληψη των υγρών πρέπει να ισούται με τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων συν περίπου 500ml για να αναπληρωθούν οι άδηλες απώλειες, αν και η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Αν η πρόσληψη υγρών δεν ικανοποιεί τον ασθενή, μπορεί να μασήσει μια τσίχλα ή μια καραμέλα ή να καταναλώσει παγωμένα υγρά, τρικ που θα τον βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη δίψα του.Ηλιοπούλου Ηλιάνα ,Κλινικός Διαιτολόγος Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (Χ.Ν.Α.) - Διαιτητικές οδηγίες Η λειτουργική φθορά των νεφρών οδηγεί προοδευτικά σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, που κι αυτή οδηγείται στην τελική της φάση. Τα αποτελέσματα της ΧΝΑ είναι:
Διαιτητική αντιμετώπιση της ΧΝΑ Ο βασικός στόχος της διαιτητικής αντιμετώπισης της ΧΝΑ είναι:
Σημείωσις: Μία δίαιτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αιμοκάθαρση εφόσον η τελευταία θεωρείται απαραίτητη. Πηγή: www.iatronet.gr Πηγή: www.iatronet.gr Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας | ||||||||||||||||||||||
Posted: 19 Jan 2013 11:23 AM PST
Εξουδετερώνει τα βακτήρια σε ποσοστό 99,9%
Σύμμαχος της δημόσιας υγείας αναδεικνύεται ο χαλκός. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών ο χαλκός έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, που τον καθιστούν κατάλληλο ακόμη και για νοσοκομειακή χρήση. Ο χαλκός έχει την ιδιότητα να εξαλείφει τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία μικρόβια, τα βακτήρια ακόμη και ιούς (όπως ο Η1Ν1) που αναπτύσσονται πάνω σε μεταλλικές ή μη μεταλλικές επιφάνειες. «Ο χαλκός συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων κατά 95-99%, ενώ η χρήση του στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνει το κόστος λειτουργίας κατά 60%», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, Πάνος Ευσταθίου. Η χρήση του χαλκού σε πόμολα, ασανσέρ, στο ποντίκι του υπολογιστή και σε άλλα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος προλαμβάνει τη μετάδοση λοιμώξεων του γαστρεντερικού συστήματος, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εντεροβακτηριδίων, ψευδομονάδων, ιώσεων και δερματοπαθειών, που οφείλονται σε μύκητες ή σταφυλόκοκκο. Επιπλέον, αποτρέπει την ανάπτυξη του μικροβίου της λεγιονέλας, που προκαλεί τη νόσο των λεγεωναρίων, καθώς και του βακτηρίου της σαλμονέλας, που μολύνει τα τρόφιμα και προσβάλλει τον άνθρωπο. Συνολικά 275 κράματα χαλκού, συμπεριλαμβανομένου του μπρούτζου και του ορείχαλκου έχουν ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ως αντιμικροβιακά υλικά που εξαλείφουν επικίνδυνα και δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια. Εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν ότι οι επιφάνειες από χαλκό μέσα σε δύο ώρες εξουδετερώνουν άνω του 99,9% αρκετών βακτηρίων, τα οποία είναι γνωστά ως ανθρώπινα παθογόνα. Μάλιστα αποδείχτηκε ότι ο χαλκός εξουδετερώνει ακόμη μικρόβια και βακτήρια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και τα οποία αποτελούν κοινή αιτία νοσοκομειακών και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου η χρήση επιφανειών επιχαλκωμένων με αντιμικροβιακό χαλκό ενδείκνυται για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για μικροβιολογικά εργαστήρια, για χώρους χειρουργείων, εξωτερικών ιατρείων, καθώς και για χώρους νοσηλείας λοιμωδών νοσημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου ήδη ένα δημόσιο και δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρουν για τη χρήση επιχαλκωμένων επιφανειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο χαλκός και τα κράματά του συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία από την απειλή νόσων που προκαλούνται από επιβλαβή μικρόβια και έχουν μεγάλη δυνατότητα να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση επιφανειών από κράματα χαλκού δεν υποκαθιστά τις τυποποιημένες πρακτικές ελέγχου λοιμώξεων, αλλά αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο. Έχει αποδειχτεί ότι τα υλικά από κράματα χαλκού μειώνουν τη μικροβιακή μόλυνση, αλλά δεν την αποτρέπουν απαραίτητα, γι' αυτό και οι χρήστες τους θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις πρακτικές ελέγχου λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που αφορούν τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών του περιβάλλοντος. Πηγή | ||||||||||||||||||||||
Posted: 19 Jan 2013 10:07 AM PST
Ο χαλκός, ένα στοιχείο που το συναντάμε στη φύση και είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, χρησιμοποιείται στα δίκτυα πόσιμου νερού από την εποχή των Φαραώ, μέχρι τις μέρες μας.
Παρόλα αυτά, μόνο πρόσφατα οι επιστήμονες διαπίστωσαν τα οφέλη του χαλκού για τη δημόσια υγεία. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του χαλκού βοηθούν στη διατήρηση της καθαρότητας του πόσιμου νερού. Έχει αποδειχτεί ότι, ο χαλκός αναχαιτίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που αναπτύσσονται στο νερό και ευδοκιμούν στα συστήματα πόσιμου νερού όπως, βακτήρια, ιοί, άλγη, παράσιτα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταξύ των οποίων, ο ιός της Νόσου των Λεγεωνάριων, το θανατηφόρο βακτήριο E. Coli και ο ιός της πολιομυελίτιδας, εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι εργαστηριακές έρευνες σε δείγματα νερού από παλαιωμένα δίκτυα χαλκού, μετά από παραμονή του νερού στο δίκτυο 24 ωρών, παρουσιάζουν μείωση του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 1 κατά 97% και του τύπου 2 κατά 96%. Σε νέες σωληνώσεις από χαλκό, 80% του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, εξαλείφθηκε μέσα σε 3 ώρες ενώ ο ιός εξαλείφθηκε εντελώς μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι οργανισμοί και οι φορείς υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, στρέφονται στο χαλκό για να κερδίσουν προβάδισμα στη μάχη ενάντια στα ανθεκτικά μικρόβια. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επικύρωσης των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του χαλκού. Τα αποτελέσματα, που αναμένονται στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα καταστήσουν το χαλκό το πρώτο υλικό με επίσημη αναγνώριση για αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Κλινικές δοκιμές που εξετάζουν επιφάνειες από χαλκό και κραμάτων του και πόσο αυτές επηρεάζουν την επιβίωση των μικροβίων, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε νοσοκομεία της Μεγ. Βρετανίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Νότιας Αφρικής, της Γερμανίας και της Δανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλινική δοκιμή στο νοσοκομείο Selly Oak της Μεγάλης Βρετανίας, όπου σε μία πτέρυγα όλες οι επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι έχουν αντικατασταθεί από χαλκό (χερούλια, μπαταρίες βρυσών, κουμπιά σε καζανάκια, βοηθητικές ράβδοι που χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να κινηθούν, μέχρι και τα στυλό του προσωπικού). Ο χαλκός αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο διατροφής για την καλή ανάπτυξη του οργανισμού: απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο χαλκός συμβάλλει στην ισορροπία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και στην υγεία των οστών. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει ορισμένες σοβαρές ασθένειες ενώ σε υπερβολικές ποσότητες είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με τροφές και την περιεκτικότητά τους σε χαλκό:
Άλλες ιδιότητες: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στη διατήρηση του μυϊκού τόνου, συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας, στην επούλωση πληγών, στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών και της επιδερμίδας, στο σχηματισμό της μυελίνης, που είναι το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων. Επίσης, είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα, μελέτες δε σε ζώα έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του αυξάνει την ευαισθησία στις λοιμώξεις και το ποσοστό θανάτων από αυτές. Ο χαλκός έχει επίσης αντιφλεγμονικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικός σε ορισμένους αρθριτικούς. Αυτό εξηγεί γιατί τα βραχιόλια χαλκού είναι μερικές φορές αποτελεσματικά, δεδομένου ότι ο χαλκός διαλύεται σιγά - σιγά από τον ιδρώτα και απορροφάται από το δέρμα. Η ανεπάρκεια χαλκού δεν είναι πολύ διαδεδομένη, συνήθως δε απαντάται σε έγκυες, σε πρόωρα νεογνά και σε δεχόμενους ολική παρεντερική διατροφή για μεγάλα διαστήματα. Είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο, τόσο στα ζώα όσο και στα φυτά. Ανευρίσκεται σε ποικιλία ενζύμων, όπως την υπεροξειδάση του Κυτοχρώματος C και την υπεροξειδισμουτάση. Ορισμένα μαλάκια και αρθρόποδα έχουν ως μεταφορική ουσία των αναπνευστικών αερίων την αιμοκυανίνη (αντί της αιμοσφαιρίνης), η οποία περιέχει χαλκό. Στα ανώτερα ζώα έχει διαπιστωθεί ότι η παρουσία χαλκού διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. H υπερβολική απόθεση χαλκού στους ιστούς προκαλεί την Νόσο του Wilson, ενώ χρόνια έλλειψη χαλκού προκαλεί δυσλειτουργία στην σύνθεση δοπαμίνης, με συνέπεια την εμφάνιση κατάθλιψης, στην σύνθεση μελανίνης από τα δερματικά κύτταρα καθώς και δυσλειτουργίες στον μεταβολισμό των λιπών και των τριγλυκεριδίων. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ - ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Τοξικώσεις από χαλκό είναι σπάνιες, χρειάζονται δε δόσεις 300 - 500 φορές μεγαλύτερες των κανονικών για να συμβούν. Όσοι πάσχουν από τη νόσο του Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση) δε θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα χαλκού. Όσοι πάσχουν από ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια δε θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν συμπληρώματα χαλκού χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Δε θα πρέπει επίσης να πίνουν από χάλκινες σωληνώσεις, στις οποίες το νερό παραμένει στάσιμο για μεγάλα διαστήματα. Πηγή
Πηγή
Σημείωσις: Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας | ||||||||||||||||||||||
Posted: 19 Jan 2013 08:36 AM PST
Για τον δερματολόγο δρα Χάουαρντ Μιούραντ, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το δέρμα αποτελεί τον μικρόκοσμο όλου του οργανισμού και αντανακλά ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός μας. Όπως γράφει στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», το κλειδί για να είναι και να φαίνεται κανείς υγιής, είναι να διατηρεί υγιή τα κύτταρα του σώματός του – και μία από τις ενδείξεις της υγείας τους είναι πόσο καλά κρατούν το νερό στο εσωτερικό τους. «Εάν ένας άνθρωπος κατορθώνει να επιδιορθώνει τις μεμβράνες των κυττάρων του – από τον εγκέφαλο και την καρδιά έως τον συνδετικό ιστό και την επιδερμίδα – προσελκύοντας νερό και θρεπτικά συστατικά σε αυτές, μπορεί να καταπολεμά το γήρας και τις αρρώστιες», σημειώνει. Και αυτό, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, προσθέτει. Όπως εξηγεί ο δρ Μιούραντ, οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται τα σημάδια της γήρανσης (όπως την αύξηση του σωματικού βάρους, την κόπωση και την εκφύλιση της υγείας) ως κάτι το αναπόφευκτο. Η αλήθεια όμως, λέει, είναι πως ποσοστό έως 80% της μακροζωίας μας οφείλεται στον τρόπο ζωής και όχι στα γονίδιά μας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με τον τρόπο ζωής του «μπορεί κανείς να βοηθήσει το σώμα του να θεραπεύσει τις καθημερινές βλάβες και να ανανεωθεί, ώστε όχι μόνο να φαίνεται κανείς πιο νέος, αλλά και να είναι πιο υγιής και ανανεωμένος». Ο δρ Μιούραντ αναφέρει πως σε αντίθεση με ό,τι όλοι πιστεύουμε, το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελείται κατά 75-80% από νερό μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Το ποσοστό αυτό υπάρχει όταν γεννιόμαστε, αλλά στην πορεία του χρόνου ελαττώνεται και φτάνει στο 50%. Η ελάττωση αυτή εξηγεί και τα σημάδια της ηλικίας που συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται όταν μπαίνουμε στα 30 μας χρόνια: το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, η πέψη επιβραδύνεται, η ενεργητικότητά μας φθίνει. Κατά τον δρα Μιούραντ, το νερό στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στον ενδοκυττάριο χώρο (μέσα στα κύτταρα δηλαδή) και στον εξωκυττάριο χώρο (δηλαδή ανάμεσα στα κύτταρα). «Το ενδοκυττάριο νερό συμβάλλει στη διατήρηση της κυτταρικής λειτουργίας και κατ’ επέκταση στην υγεία και στην ομορφιά, ενώ το εξωκυττάριο είναι αυτό που μας γερνάει και μας κάνει να παχαίνουμε και να γινόμαστε νωθροί», λέει. «Οι “σακούλες” κάτω από τα μάτια, οι πρησμένοι αστράγαλοι και το φουσκωμένο στομάχι αποτελούν ενδείξεις ότι το σώμα δεν χειρίζεται σωστά το νερό», προσθέτει. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο σώμα – από τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά έως το δέρμα και το ήπαρ.
Να «τρώτε»… νερό
Καλά όλ’ αυτά, αλλά γιατί ο δρ Μιούρατ πιστεύει ότι το νερό από φρούτα και λαχανικά είναι πιο ωφέλιμο από το σκέτο;Επειδή «το νερό των φρούτων και των λαχανικών περιβάλλεται από μόρια που διευκολύνουν την είσοδό του στο εσωτερικό των κυττάρων», απαντά. «Γι’ αυτό συνιστώ στους ασθενείς μου να τρώνε – και όχι να πίνουν - νερό». Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται ασταμάτητα από τον οργανισμό ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού και προκαλούν βλάβες στα κύτταρά μας. Τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα περιέχουν επίσης ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Ο λιπώδης ιστός αποτελείται κατά περίπου 10-20% από νερό, ενώ ο άπαχος μυϊκός ιστός από περίπου 70-75%. Οι μύες είναι πολύ πιο βαρείς από το λίπος, λόγω του νερού που περιέχουν – γι’ αυτό και όσοι αδυνατίζουν μειώνοντας το σωματικό λίπος και αυξάνοντας τον άπαχο μυϊκό ιστό τους, συχνά δεν βλέπουν την διαφορά του βάρους τους στην ζυγαριά, ενώ την ίδια στιγμή τα ρούχα τους «πλέουν» στο σώμα τους! Διατροφή για ενυδάτωση Ο δρ Μιούρατ συνιστά να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε νερό, ώστε εύκολα να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα περίπου 2,5 λίτρα που του χρειάζονται για να διατηρεί σταθερά τα αποθέματά του (αυτή είναι η μέση ποσότητα που καθημερινά χάνουμε μέσω των σωματικών λειτουργιών μας). Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν κάποια ποσότητα νερού, αλλά τα φυτικής προελεύσεως έχουν το περισσότερο ενώ ταυτοχρόνως το εμπλουτίζουν με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ο δρ Μιούρατ συνιστά να τρώμε τα λαχανικά (εννοείται και τα φρούτα) ωμά, διότι με το βράσιμο χάνουν μεγάλη ποσότητα από το νερό που περιέχουν (αυτός είναι ο λόγος που τα βρασμένα λαχανικά είναι πιο ελαφρά από τα ωμά). Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώτε; Η απάντηση είναι απλή: φτάστε πρώτα τις δυο μεγάλες σαλάτες και τα τρία φρούτα την ημέρα, καθώς και τα όσπρια δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, και μετά βλέπουμε! Αυτές είναι οι ποσότητες που συνιστώνται για καλή υγεία, αλλά ούτε καν ο ένας στους δέκα από εμάς δεν τις καταναλώνει, διότι προτιμά να λαμβάνει το 70% των ημερήσιων θερμίδων του από ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, επεξεργασμένα φαγητά και πρόχειρα φαγητά – και μόλις το 30% από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Το «μυστικό του νερού» Όλα τα παραπάνω ο δρ Μιούρατ τα συμπυκνώνει στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στη Βρετανία. Τιτλοφορείται «The Water Secret» (εκδόσεις Wiley) και εξηγεί πως μπορεί κανείς όχι μόνο να καταναλώσει όσο νερό χρειάζεται μέσω της διατροφής του, αλλά και πώς να το βοηθήσει να εισέλθει και να παραμείνει στο εσωτερικό των κυττάρων. Το βιβλίο βασίζεται σε μελέτες που έχουν κάνει ο δρ Μιούραντ και οι συνεργάτες του πάνω στα κύτταρα και στην χημεία τους. Πόσο νερό περιέχουν τα τρόφιμα * Καρπούζι και αγγούρια = 97% * Ντομάτες και κολοκύθια = 95% * Μελιτζάνες = 92% * Ροδάκινα = 87% * Καρότα = 88% * Βρασμένα ξερά φασόλια = 77% * Ψητό στήθος κοτόπουλο = 65% * Ψημένος σολομός = 62% * Τυρί τσένταρ και ροκφόρ = 40% * Ψωμί ολικής αλέσεως = 33% Tips: Κόψτε το πολύ αλάτι. Τα κύτταρα χρειάζονται 23 γραμμάρια νερό για να εξουδετερώσουν κάθε πρόσθετο γραμμάριο αλάτι που τρώμε – γι’ αυτό και κάνουμε κατακράτηση υγρών όταν τρώμε πολύ αλάτι, κατά τον δρα Χάουαρντ Μιούραντ. Πηγή: ygeia.tanea.gr Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας | ||||||||||||||||||||||
Posted: 19 Jan 2013 03:23 AM PST
Ανακαλύψτε ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τον εγκέφαλο και αποκτήστε μυαλό... ξυράφι τρώγοντας".
![]()
1. Καφές και τσάι
Ο καφές και το τσάι μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για σας από ό, τι να σας βοηθούν να ξυπνήσετε το πρωί.Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα ροφήματα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και να συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Σε μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό για τη νόσο Alzheimer, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όταν χορήγησαν καφέ σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, είτε επιβραδύνθηκε η εξέλιξη της νόσου είτε δεν εκδηλώθηκε καθόλου. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, ο καφές τελικά ίσως θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπευτική αγωγή για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, επισημαίνουν οι ερευνητές. Και η κατανάλωση τσαγιού φάνηκε όμως να προστατεύει τον εγκέφαλο. Όσοι έπιναν τσάι είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ για τη μνήμη σε σχέση με όσους δεν έπιναν, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που έγινε σε 716 ενήλικες, ηλικίας 55 ετών και άνω.
2. Καρύδια
Αν τα παρατηρήσετε μοιάζουν με μια μικρογραφία του ανθρώπινου εγκεφάλου, και ίσως αυτός να είναι ένας τρόπος της φύσης να μας δείξει που κάνουν καλό. Σε μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition διαπιστώθηκε ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να παραμείνει νέος. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τα σημάδια της γήρανσης στους εγκεφάλους αρουραίων προχωρημένης ηλικίας που τρέφονταν με καρύδια. Επίσης τα τρωκτικά ανέκτησαν την ικανότητα του εγκεφάλου τους να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Μια ακόμη μελέτη που παρουσιάστηκε το 2010 στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ανέφερε ότι ποντίκια που τρέφονταν με καρύδια εμφάνισαν βελτίωση της ικανότητας μάθησης και της μνήμης. Τα καρύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη στο DNA των κυττάρων του εγκεφάλου που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
3. Καρότα
Τα καρότα είναι γνωστό από καιρό ότι είναι ωφέλιμα για τα μάτια. Τώρα αποδεικνύεται, ότι είναι καλή τροφή και για τον εγκέφαλο μας. Τα καρότα έχουν υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται λουτεολίνη, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα προβλήματα μνήμης και οι φλεγμονές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο περιοδικό Nutrition. Στη μελέτη, τα ποντίκια των οποίων η καθημερινή διατροφή περιλάμβανε 20 χιλιοστόγραμμα λουτεολίνης, εμφάνιζαν μείωση των φλεγμονών στους εγκεφάλους τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι η συγκεκριμένη ένωση είχε βελτιώσει και τη μνήμη των ποντικιών. Το ελαιόλαδο, οι πιπεριές και το σέλινο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη.
4. Ψάρια
Παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ιχθυέλαιο δεν μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών σε άτομα με νόσο του Alzheimer, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθάει στην επιβράδυνση της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών που έρχεται με την ηλικία. Μια μελέτη του 2005 στο περιοδικό Archives of Neurology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών που έτρωγαν δύο γεύματα ψαριών την εβδομάδα για έξι χρόνια εμφάνιζαν 13% μείωση στην γνωστική εξασθένηση, σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν ψάρια τακτικά.
5. Σπανάκι
Μπορεί να θυμάστε καλά τη μητέρα σας που σας έλεγε να φάτε σπανάκι για να δυναμώσετε, όμως το συγκεκριμένο τρόφιμο φαίνεται να δυναμώνει και το μυαλό. Το συγκεκριμένο πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι «φορτωμένο» με βιταμίνες C και Ε, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν στη βελτίωση των γνωστικών μας ικανοτήτων.Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αρουραίοι των οποίων η διατροφή είχε συμπληρωθεί με βιταμίνη Ε παρουσίασαν αυξημένη απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους, μια χημική ουσία που, μεταξύ άλλων, ελέγχει τη ροή των πληροφοριών σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain Research προκύπτει ότι η γήρανση του εγκεφάλου σε αρουραίους μεγάλης ηλικίας, μπορεί να αντιστραφεί, αν στη διατροφή τους συμπεριληφθούν σπανάκι, φράουλες ή βατόμουρα. Καλές τροφές επίσης για το μυαλό είναι εκτός από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα και οι ξηροί καρποί.
Κυριακού Κατερίνα Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πηγή
Σημείωσις: να συμπληρώσω εδώ ότι όλα τα "μωβ" τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Δείτε επίσης το μύρτιλλο και τα βακκίνια. Δείτε: Το IQ μπορεί να αυξηθεί μέσω… του φαγητού |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.