- Γουίλιαμ Λι: Μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο με σωστή διατροφή; (βίντεο)
- Κολλιτσίδα ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό,διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο
- Ποιες τροφές μας προστατεύουν από τις ιώσεις;
- ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
- Κύμινο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
- Πως να συντηρήσουμε τα βότανά μας.
- Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ … “ΕΜΕΙΣ” !!!
- ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ
Posted: 12 Jan 2013 11:11 AM PST
Περιγραφή: Ο Γουίλιαμ Λι μας παρουσιάζει μια νέα οπτική στην μάχη κατά του καρκίνου: την Αγγειογένεση, η οποία στοχεύει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους καρκινικούς όγκους. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αποφυγή του καρκίνου: Δίαιτα με αντικαρκινικές τροφές, μπορεί να νικήσει τον καρκίνο με τα ίδια του τα όπλα.
http://www.physics4u.gr/news/ θα βρείτε στην λίστα των 10 σπουδαιότερων επιτευγμάτων του 2003, σύμφωνα με το γνωστό επιστημονικό περιοδικό Science, να περιλαμβάνεται: "10. Αποδείχθηκε ότι ένα φάρμακο με αντιαγγειογενετικές ικανότητες (το οποίο αναστέλλει τον σχηματισμό αγγείων) εμποδίζει την αύξηση των καρκινικών όγκων (οι όγκοι, χωρίς αγγεία για να τραφούν, συρρικνώνονται από ασιτία). Το φάρμακο πέτυχε να επιμηκύνει τη ζωή ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι περί τα 60 αντιαγγειογενετικά φάρμακα βρίσκονται στη φάση κλινικών δοκιμών." Δείτε και το βίντεο. Νομίζω ότι αυτές οι πληροφορίες, εκτός από το να είναι σημαντικές για όσους έχουν ήδη νοσήσει (τόσο ίσως ως προς τα αγγειογενετικά φάρμακα όσο και ως προς την αλλαγή διατροφής που χρειάζεται να κάνουν), είναι επίσης σημαντικές γιατί ευαισθητοποιούν τους υπόλοιπους στον σημαντικό προληπτικό ρόλο της σωστής διατροφής στην υγεία. Ένα άλλο δικό μου βίντεο για τη σχέση διατροφής-καρκίνου που αξίζει να δείτε είναι το "Το μεγαλύτερο μπεστ σέλερ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ", http://www.youtube.com/watch? ενώ στην ιστοσελίδα μου http://www. δίνονται διάφορα σχετικά στοιχεία, όπως στοιχεία για μια εταιρεία στην Ελλάδα που [ενώ παράλληλα συνεργάζεται με γιατρούς] ενημερώνει για τη σωστή αντικαρκινική διατροφή. Ο Ιπποκράτης είπε: "ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ" και νομίζω ότι τέτοιες καινούργιες ανακαλύψεις μάς βοηθούν να αντιληφθούμε την αλήθεια της ρήσης. Πηγή; www.youtube.com |
Posted: 12 Jan 2013 10:03 AM PST
η κολλιτσίδα έχει μιά μακρά ιστορία μέσα στο διάβα των αιώνων
![]() κατέχει τη φήμη ενός από τα θρεπτικότερα και ισχυρότερα τονωτικά βότανα του ήπατος -μαζί με το γαϊδουράγκαθο - το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό του αίματος... είναι ένα από τα ισχυρότερα διουρητικά βότανα το οποίο βοηθά στην αποβολή των άχρηστων συσσωρευμένων υλικών του οργανισμού και ένα από τα ισχυρότερα εφιδρωτικά βότανα... η κολλιτσίδα είναι το βότανο που αυξάνει την έκκριση χολής ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα τα λιπαρά τρόφιμα... έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες σε μιά σειρά από παθήσεις και
ήταν μιά από τις πιο σημαντικές παραδοσιακές θεραπείες
στους νεότερους χρόνους -τώρα- την συναντάμε το δέκατο όγδοο αιώνα
- τα φύλλα της τοποθετήθηκαν σε
τραύματα
μολύνσεις
οιδήματα
- τοποθετήθηκαν στο κεφάλι για τους πονοκεφάλους
- χρησιμοποιήθηκε σε άτομα με κοιλιακό τύφο "για να τραβήξει την αρρώστια μακρυά" όπως έλεγαν
- χρησιμοποιήθηκε σε κράμπες
- χρησιμοποιήθηκε ανακατεμένη με ξύδι για τον πόνο της πλάτη
- χρησιμοποιήθηκε ανακατεμένη με λίπος για τον πόνο του στήθους
- χρησιμοποιήθηκε για την τόνωση και την ανάπτυξης των μαλλιών
- χρησιμοποιήθηκε για τη δυσπεψία αφού πρώτα ανακατεύτηκε με χρένο και πίτουρο σταριού ή σίκαλης
- η ρίζα της εμποτισμένη σε κονιάκ καταναλώθηκε σαν ρόφημα
- το αφέψημα της ρίζας της χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει τα δερματικά εξανθήματα
όπως:
το έκζεμα
την ακμή
και
την ψωρίαση για την οποία έπλεναν πολύ-πολύ σχολαστικά το δέρμα
- ο ζωμός της βρασμένη κολλιτσίδας χρησιμοπο
- χρησιμοποιήθηκε ως «καθαριστής αίματος" και
- για να ελευθερώσει τον οργανισμό από τις τοξίνες
- χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό βοηθώντας το σώμα να απελευθερωθεί από την περίσσεια υγρών
- στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και
στην Ayurvedic η θέση της είναι ανάμεσα στα πρωτεύοντα βότανα και χρησιμοποιείται μαζί με άλλα βότανα για
το κρυολόγημα και
τον πονόλαιμο
σε πολλές δε περιοχές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας η κολλιτσίδα πάντα τρωγόταν και τρώγεται ως λαχανικόόταν αρχίζει την καριέρα της ως διουρητικό και ως αποτοξινωτικό του αίματος ενώ λίγοι γνωρίζουν ότι
το 1941
η κολλιτσίδα ήταν η αφορμή ο Ελβετός μηχανικός Georges de Mestral να επινοήσει το συνδετήρα hook-and-loop ή φερμουάρ ή βέλκρο-velcro...
η έμπνευσή του ήρθε κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να αφαιρέσει τις κολλιτσίδες από το τρίχωμα του σκύλου του και το πλεκτό του πουλόβερ
καθώς λοιπόν δε μπορούσε να τις αφαιρέσει εύκολα
αποφάσισε
να τις βάλει στο μικροσκόπιο για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει...
αυτό που είδε ήταν εκατοντάδες αγκίστρια από δύο ξεχωριστά προϊόντα που αποτελούνται από γάντζους και θηλιές να
έχουν ενωθεί τόσο καλά ώστε να είναι δύσκολο να διαχωριστούν
αυτή η παρατήρηση του Mestral ήταν η αρχή των φερμουάρ...άλλη μιά εφαρμογή της κολλιτσίδας και αυτή άγνωστη στους περισσότερους είναι η συμμετοχή της στο τσάι essiac το τσάι essiac θα το βρούμε με την ονομασία flor essence ή essiac tea και
είναι ένα παραδοσιακό μείγμα βοτάνων
μιά παραδοσιακή συνταγή με τεράστια φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο...
η φήμη του οφείλεται στις ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως
ο καρκίνος
όπως και με πολλές εναλλακτικές συνταγές και θεραπείες η ακριβής σύνθεση του essiac είναι ασαφής
αλλά
είναι γνωστό ότι η σύνθεσή του βασίζεται κυρίως σε τέσσερα κύρια βότανα
1) την κολλιτσίδα
2) το λάπαθο
3) τη φτελιά και
4) το ινδικό ραβέντι - σε επόμενη ανάρτηση οι πληροφορίες για το τσάι essiac -
~~~~~~~~~~~~~~~
κολλιτσίδa
καιείναι ακόμα γνωστή ως:
αrctium lappa
Burdock root αrctium minus λάππα πλατανομαντηλίδα αρκουδοβότανο το όνομά της arctium προέρχεται από την ελληνική λέξη "άρκτος" - αρκούδα -
ας δούμε τώρα ποια είναι και τι είναι η κολλιτσίδα
η κολλιτσίδα είναι εγγενές φυτό της Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας
σήμερα όμως είναι ευρέως διαδεδομένη στα περισσότερα μέρη του πλανήτη μας όπου μεγαλώνει είτε ως ζιζάνιο είτε ως καλλιεργήσιμο λαχανικό είναι φυτό σκληραγωγημένο που προτιμά το φως του ήλιου για τέλεια ανάπτυξη αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημι-σκιερά ή χωρίς σκιά σημεία και πολλές φορές φτάνει τα δύο (2) μέτρα ύψος όλα τα μέρη του βοτάνου είναι βρώσιμα... οι βλαστοί του τα φύλλα του η ρίζα του και οι καρποί του - τα λουλούδια της που ανθίζουν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο και έχουν ένα όμορφο μώβ χρώμα - τα φύλλα της είναι κυματιστά σε σχήμα καρδιάς πράσινα στην κορυφή με υπόλευκο το κάτω μέρος τους με μακρύ μίσχο διατεταγμένα εναλλάξ επί του στελέχους συλλέγονται τον Ιούλιο και έχουν μια κάπως πικρή γεύση... χρησιμοποιούνται στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς και στις διάφορες πληγές έλκη και εγκαύματα σαν επουλωτικά ή απολυμαντικά - οι βλαστοί - όπως και τα φύλλα - της κολλιτσίδας τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα σε διάφορες σαλάτες όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι... για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται εξωτερικά ως κατάπλασμα... - οι καρποί της κολλιτσίδας ωριμάζουν Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και συλλέγονται όταν είναι ώριμα αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου μισού του έτους... ξηραίνονται για μετέπειτα χρήση τους... τρώγονται βρασμένοι σε σαλάτες... και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία οξειών καταστάσεων ενώ κοπανισμένους τους χρησιμοποιούμε ως κατάπλασμα σε μώλωπες... το εκχύλισμά τους έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι ένα από τα ιδανικά συστατικά της μακροβιοτική διατροφής επίσης το βάμμα από τους καρπούς της είναι ιδανικό για χρόνιες ασθένειες του δέρματος... - οι βαθιές ρίζες της έχουν μια υπόγλυκη και κολλώδη γεύση και
αποξηραμένες είναι το κατεξοχήν φαρμακευτικό τμήμα του βοτάνου
έχουν χρώμα καφετί πράσινο μέχρι σχεδόν μαύρο στο εξωτερικό τουςτρώγονται ή ωμές ή μαγειρεμένες συνήθως ωμές τρώγονται οι πολύ μικρές σε ηλικία ρίζες οι οποίες έχουν και μιά ήπια γεύση ενώ οι πολύ παλιές αρχίζουν να έχουν ξυλώδη πυρήνα επίσης τις ρίζες της κολλιτσίδας τις αποξηραίνουμε για μετέπειτα χρήση αφεψημάτων ή εγχυμάτων και συνήθως χρησιμοποιούνται για χρόνιες παθήσεις η ρίζα της κολλιτσίδας είναι - επίσης - ιδανική στο να βοηθήσει στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό
και από τι είναι φτιαγμένη η κολλιτσίδα;
λοιπόνη κολλιτσίδα μας αποτελείται κυρίως από
υδατάνθρακες
νιτρικό κάλιοπρωτεΐνες πτητικά έλαια φυτικές στερόλες τανίνες και λιπαρά έλαια οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το ποια από όλα τα δραστικά συστατικά στη ρίζα της κολλιτσίδας είναι υπεύθυνα για τις θεραπευτικές ιδιότητές της αλλά το βότανο έχει
αντιφλεγμονώδεις
αντιοξειδωτικές
αντιβακτηριακές
αντιιικές
διουρητικές
εφιδρωτικές
αποτοξινωτικές
αντιδιαβητικές
αντισυπτικές και
αντιβιοτικές - καταστρέφει το σταφυλόκοκκο- ιδιότητεςάρα και τις αντίστοιχες θεραπευτικές δράσεις... τονώνει τις λειτουργίες της χοληδόχου κύστεως του ήπατος του θυρεοειδούς και του φλοιού των επινεφριδίων ενθαρρύνοντας την πέψη και το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών στην πραγματικότητα πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κολλιτσίδα περιέχει φαινολικά οξέα κερκετίνη και luteolin - όλα τους ισχυρότατα αντιοξειδωτικά - αιθέριο έλαιο γλίσχρασμα - το γλισχρασμα προστατεύει τους βλεννογόνους του οργανισμού από τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές - ινουλίνη-μια φυσική διαιτητική ίνα η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την πέψη και η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ένα γλυκαντικό κατάλληλο για τους διαβητικούς- παλμιτικό οξύ καφεϊκό οξύ σιτοστερόλη βιταμίνες Β κάλιο θείο σιδήρο ασβέστιο
το οποίο έχει δείξει ισχυρές
# αντιικές# αντικαρκινικές # αντιοξειδωτικές και # αντι-φλεγμονώδεις δράσεις # χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των φλεγμονών των ιστών # ανακουφίζει από το stress ( 5 ) παρατηρούμε λοιπόν ότι η κολλιτσίδα είναι ένα σπουδαίο βότανο με ένα πλήθος ιδιοτήτων και δράσεων και έχουν ασχοληθεί μαζί της πολλοί μεγάλοι βοτανολόγοι ο David Hoffmann λέει για την κολλιτσίδα " οδηγεί το σώμα σε μιά κατάσταση ολοκλήρωσης και υγείας βοηθά να αποκατασταθεί το αρχέγονο προσχέδιο που έχει δημιουργηθεί για την υγεία - να το πω έτσι - το οποίο έχει χαθεί στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις"
συγκεντρωτικά η κολλιτσίδα χρησιμοποιείται
στα εντερικά φουσκώματα
στην κολίτιδα στη δυσκοιλιότητα
στη ναυτία
στην παχυσαρκία
στην κυτταρίτιδα
στη δυσπεψία
στους πονοκεφάλους
στη διάρροια
στις αιμορροΐδες
στα αρθριτικά
στους ρευματισμούς και
στις ισχιαλγίες μειώνοντας πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις
στη θυλακίτιδα
στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
στη λιθίαση του χοληδόχου
στη λιθίαση των νεφρών- έχει ισχυρή νεφροπροστατευτική αντι-φλεγμονώδη δράση -
γενικά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού
στις παθήσεις του στομάχου
σαν ένα από ισχυρότερα διουρητικά βότανα
η κολλιτσίδα
χρησιμοποιείται
σε μια σειρά από παθήσεις που σχετίζονται με την κατακράτηση των υγρών του οργανισμού όπως
στην ουρική αρθρίτιδα
επίσης χρησιμοποιείται
για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς έχει ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες ( 6 )
για τη μείωση της χοληστερίνης
για τα οιδήματα του οργανισμού
σαν άριστο αποχρεμπτικό βότανο χρησιμοποιείται
για την οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα
και
άλλες παθήσεις των πνευμόνων
στα κρυολογήματα
στη γρίπη
στην ιγμορίτιδα
ενώ
είναι ιδανική για
τις ασθένειες του στόματος και του λαιμού
σαν άριστο αντισηπτικό βότανο
σταματά τις μολύνσεις σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων
και λόγω της ισχυρής της επιρροής στο συκώτι και στο αίμα
έχει ισχυρή θεραπευτική δράση σε όλες σχεδόν
τις δερματολογικές παθήσεις από τις πιο συχνές και ποικίλες όπως:
στην ακμή
στα πυώδη εξανθήματα
στη ψωρίαση
στα απόστημα
στην αλλεργία
στο έρπη στο μικροβιακό έκζεμα στο ξηρό έκζεμα στα τσιμπήματα των εντόμων στη φαγούρα στις λειχήνες στη δοθιήνωση - καλόγεροι στα εγκαύματα
μέχρι και τις πιο σοβαρές όπως:
ο καρκίνος
η κολλιτσίδα είναι ισχυρότατο αντικαρκινικό
και
βοηθά στην επουλωτική διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις
η κολλιτσίδα καθώς είναι ένα από τα σπουδαιότερα αποτοξινωτικά βότανα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων που προκαλούνται από «υπερφόρτωση» τοξινών
επίσης χρησιμοποιείται
για την ανάπτυξη και τόνωση των μαλλιών
για την τριχόπτωση-το μασάζ με το χυμό του φυτού βοηθάει στην ανάπτυξη της τρίχας και προλαμβάνει την τριχόπτωση-
για την πιτυρίδα
τη σμηγματόρροια
τη μυκητίαση
~~~~~~~~~~~~~~~~~~την κολλιτσίδα την βρίσκουμε
σε αποξηραμένη μορφή
σε φρέσκια μορφή
σε βάμμα ή
σε αλοιφή
προφυλάξεις:
# η κολλιτσίδα δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
# άτομα τα οποία έχουν αλλεργίες πρέπει να είναι προσεκτικά μαζί της
# άτομα που παίρνουν διουρητικά -επίσης- πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με την κολλιτσίδα διότι
με τη διουρητική της δράση μπορεί να κάνει την επίδραση αυτών των φαρμάκων ισχυρότερη με αποτέλεσμα να προκαλέσει αφυδάτωση
# άτομα που παίρνουν φάρμακα για το διαβήτη - επίσης - πρέπει να είναι προσεχτικά
διότι μπορεί να μειώσει επιπλέον το σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία
# άτομα που παίρνουν φάρμακα για την πήξη του αίματος διότι
η κολλιτσίδα μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και
όταν λαμβάνεται με φάρμακα αραίωση του αίματος
μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μώλωπες και
αιμορραγία
~~~~~~~~~~~~~~
πως κάνουμε αφέψημα από ρίζα κολλιτσίδας
σε ένα σκεύος βράζουμε περίπου ένα μεγάλο φλυτζάνι νερό
μόλις αρχίζει να κοχλάζει μειώνουμε τη θερμοκρασία
και
ρίχνουμε δυό (2) κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα κολλιτσίδας
σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε το αφέψημά μας να σιγοβράσει για περίπου άλλα πέντε (5)
στη συνέχεια βγάζουμε το αφέψημά μας από τη φωτιά
και
το αφήνουμε για περίπου μισή με μία ώρα να κρυώσει τελείως...
μπορούμε να πίνουμε μέχρι δυό κούπες την ημέρα
π.χ
α) σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων - μπορούμε να πλένουμε και τις περιοχές του δέρματος με το πρόβλημα - για να ενισχύσουμε δε τη δράση της μπορούμε να τη συνδυάσουμε
με ρίζα αγριοράδικου
και
κόκκινο τρυφίλι
β) σε περιπτώσεις
νεφρολιθίασης - πέτρες στα νεφρά -
χολολιθίασης - πέτρες στη χοληδόχο κύστη
για τις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να προσθέσουμε στο τελικό αφέψημά μας και
έγχυμα δυόσμου~~~~~~~~~~~~~ αυτή ήταν λοιπόν η περίφημη κολλιτσίδα ή αrctium lappa ένα βότανο απαραίτητο στον οργανισμό μας......
Πηγή: botanologia.blogspot.gr
|
Posted: 12 Jan 2013 08:20 AM PST
Της Αλεξίας Σβώλου
Το μυστικό για να προφυλαχτούμε από τις ιώσεις κρύβεται και στο πιάτο μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πέρα από το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η σωστή διατροφή προστατεύει από τις χειμερινές ιώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εποχική γρίπη και το κρυολόγημα. Για να γίνει η διατροφή ασπίδα κατά των ιώσεων πρέπει καταρχήν να περιλαμβάνει πολλά μικρά γεύματα (κατά προτίμηση 5 έως 6), ώστε το στομάχι να μην μένει άδειο για ώρες, όπως συμβαίνει όταν παραλείπουμε τα κυρίως γεύματα και τρώμε μόνο μια φορά την ημέρα. Τα τακτικά γεύματα εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο να «κολλήσουμε» κάποια από τις χειμερινές ιώσεις. Από αυτή την άποψη ιδιαίτερη είναι η αξία του πρωϊνού καθώς ο οργανισμός έχει ξοδέψει τα ενεργειακά του αποθέματα κατά την διάρκεια της νύχτας και ο μεταβολισμός χρειάζεται ενέργεια για να κινητοποιηθεί. Προκειμένου ωστόσο το καθημερινό μενού να μας προστατεύσει από τις ιώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα- πρέπει να συμπεριλάβουμε στα κυρίως γεύματα της ημέρας και τα ενδιάμεσα μικρογεύματα (σνακ) τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και άλλα συστατικά (ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντι-μικροβιακές ουσίες) τα οποία τονώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής Μανώλης Μανωλαράκης εξηγεί ποια είναι τα πολύτιμα διατροφικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες, πώς δρουν και σε ποια τρόφιμα περιέχονται. Αντιοξειδωτικά ενάντια στις ιώσεις Βιταμίνη C: Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης και η χορήγησή της σε συμπλήρωμα διατροφής έχει προταθεί εδώ και χρόνια για την προστασία από τις χειμερινές ιώσεις. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η λήψη της σε μεγαδόσεις (π.χ. 1000 mg, όταν η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη δεν ξεπερνά τα 60 mg) περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί καθώς προκαλεί καρδιαγγειακές βλάβες. Φυσικά το εύρημα αυτό αφορά αποκλειστικά τις μεγαδόσεις βιταμίνης C σε χάπια. Αντίθετα, η φυσιολογική πρόσληψη της βιταμίνης C μέσα από την διατροφή όχι μόνο ενδείκνυται, αλλά επιβάλλεται. Κι αυτό γιατί χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την πρόκληση οξειδωτικού στρες στα κύτταρα. Τρόφιμα πηγές βιταμίνης C: Εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές, μήλα, ακτινίδια, πατάτες, γλυκοπατάτες, σύκα, φράουλες. Συμβουλή για το μαγείρεμα: Ως αντιοξειδωτική η βιταμίνη C είναι ευπαθής στο φως και το ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Επειδή αν οξειδωθεί χάνει τις ευεργετικές της ιδιότητες και δεν προστατεύει πλέον από τις ιώσεις, φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα πoυ την περιέχουν αμέσως μόλις τα κόψετε ή τα στύψετε και αποφύγετε να ψιλοκόβετε τα φυλλώδη λαχανικά με μαχαίρι. Αντ' αυτού κόψτε τα με τα χέρια για να περιορίσετε τις απώλειες σε βιταμινούχο περιεχόμενο. Επίσης, επειδή η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, αποφύγετε να βράζετε για πολλή ώρα το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες καθώς τότε το μεγαλύτερο μέρος της καταστρέφεται με την θερμότητα και διαλύεται στο νερό. Βράστε τα κηπευτικά στον ατμό και αν μείνει νερό χρησιμοποιήστε το σε σούπες ή πιείτε το σαν ρόφημα καθώς εκτός από βιταμίνη C περιέχει τις επίσης υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α συμπεριλαμβάνεται στα αντιοξειδωτικά της φύσης και ισχύει γι αυτή ό,τι και για την βιταμίνη C. Έτσι, ενώ η πρόσληψη της μέσα από τις τροφές επιβάλλεται γιατί εξασφαλίζει προστασία από τις ιώσεις και την βιολογική φθορά (γήρας), η υπερβολική της πρόληψη μέσα από μεγαδόσεις βιταμινούχων συμπληρωμάτων βλάπτει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Τρόφιμα πηγές βιταμίνης Α: καρότα, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι, πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι, καρπούζι, παπάγια. Συμβουλή για το μαγείρεμα: Σε αντίθεση με την βιταμίνη C, η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και γι αυτό δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Αντίθετα η θερμική κατεργασία και η πολτοποίηση των τροφίμων (π.χ. σάλτσα ντομάτας, πουρές καρότου) αυξάνει την απορρόφησή της, ενώ ακόμα περισσότερη βιταμίνη Α προσλαμβάνετε καταναλώνοντας τα τρόφιμα-πηγές της με λίγο λάδι. Καροτενοειδή: Τα πιο γνωστά καροτενοειδή περιλαμβάνουν το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), το λυκοπένιο και την ζεα-ξανθίνη. Έχουν εξίσου ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με την βιταμίνη Α και προφυλάσσουν και αυτά από τις ιώσεις αλλά και από τις εκφυλιστικές παθήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας των ματιών. Τρόφιμα πηγές καροτενοειδών: Είναι κατά βάση ίδιες με τις πηγές βιταμίνης Α. Συγκεκριμένα, το β-καροτένιο περιέχεται στα καρότα, το λυκοπένιο στην ντομάτα, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπ-φρουτ και η ζεα-ξανθίνη στα στραυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) και τα σπαράγγια. Επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή έχουν τα κόκκινα φρούτα του δάσους, που κατά τους χειμερινούς μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν φρέσκα στον μανάβη. Μπορείτε όμως να τα βρείτε σαν κονσέρβα στον χυμό τους, κομπόστα ή μαρμελάδα. Συμβουλή για το μαγείρεμα: Επειδή τα καροτενοειδή είναι και αυτά λιποδιαλυτά αφομοιώνονται καλύτερα-άρα και προστατεύουν περισσότερο από τις ιώσεις- αν έχουν υποστεί μια θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα-πολτοποίηση) και όταν το μαγειρεμένο τρόφιμο καταναλώνεται με λίγο λάδι. Βιταμίνη Ε: Είναι και αυτή αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτή. Προσλαμβάνεται καλύτερα από ωμές πηγές της και όχι κατεργασμένες. Τρόφιμα πηγές βιταμίνης Ε: Ελαιόλαδο, ηλιέλαια, σπόροι, ξηροί καρποί. Συμβουλές για το μαγείρεμα: Γενικά τα λάδια είναι προτιμότερο να προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να καταναλώνονται ωμά. Τότε έχουν μεγαλύτερη αξία σαν αντιοξειδωτικά και κατ' επέκταση προστατεύουν περισσότερο από τις ιώσεις. Πολυφαινόλες (ρεσβερατρόλη, κουερσετίνη, ανθοκυανιδίνη):Οι πολυφαινόλες είναι βιο-φλαβονοειδή που έχουν κι αυτά αντιοξειδωτική δράση όπως οι προαναφερθείσες βιταμίνες. Περιέχονται κυρίως στην φλούδα των φρούτων με έντονο χρώμα (από κόκκινο έως μπλε). Τρόφιμα πηγές πολυφαινολών: Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι οι κόκκινες ποικιλίες σταφυλιού, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα μούρα, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα μύρτιλα και το cranberry. Ιχνοστοιχεία ενάντια στις ιώσεις Σελήνιο: Μεταξύ των ιχνοστοιχείων, το σελήνιο έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και γι αυτό συμπληρώνει τις προαναφερθείσες βιταμίνες στην μάχη ενάντια στις ιώσεις. Τρόφιμα πηγές σεληνίου: Περιέχεται κυρίως στους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, ηλιόσπορος) που πρέπει βέβαια να καταναλώνονται ανάλατοι και με μέτρο γιατί έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Ψευδάργυρος: Και αυτό το ιχνοστοιχείο θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις χειμερινές ιώσεις, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Τρόφιμα πηγές ψευδαργύρου: θαλασσινά, όστρακα, ψάρια. Χρώμιο: Το χρώμιο αποτελεί την νεότερη άφιξη στην κατηγορία των ωφέλιμων ιχνοστοιχείων. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι τόσο ισχυρές που συστήνεται η λήψη του σε διατροφικό συμπλήρωμα από μεγάλη μερίδα ειδικών. Τρόφιμα πηγές χρωμίου: στρείδια, μύδια, βραζιλιάνικα φιστίκια, καρύδια, φουντούκια, γαρίδες, αχλάδι, ντομάτα μανιτάρια, βρώμη, καλαμπόκι, κρέας. Αλισίνη: Πρόκειται για το αντι-μικροβιακό συστατικό του σκόρδου που του προσδίδει και την χαρακτηριστική του μυρωδιά. Ως αντιμικροβιακό εμποδίζει τη μετάδοση των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν τις ιώσεις και συνεπώς προστατεύει από την εποχική γρίπη και το κρυολόγημα. Επίσης ρίχνει την πίεση στους υπερτασικούς και για αυτό το σκόρδο θεωρείται φάρμακο για την καρδιά. Για όσους δεν ανέχονται την μυρωδιά του ή το βρίσκουν δύσπεπτο, το σκόρδο κυκλοφορεί και σε συμπληρώματα διατροφής. Τρόφιμα πηγές αλισίνης: σκόρδο
Μανώλης Μανωλαράκης - Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής
Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
![]()
Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στην καθημερινότητα σας και προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού.
![]()
Μέλι
Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, καθώς έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κουταλιά της σούπας μέλι την ημέρα.
![]()
Γιαούρτι
Το γιαούρτι με προβιοτικά, προστατεύει από τους ιούς και μειώνει χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει την ένταση του πονοκεφάλων και του βήχα. Γι΄ αυτό καταναλώστε γιαούρτι με προβιοτικά, καθώς έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
![]()
Κοτόσουπα
Γενικά οι σούπες ενισχύουν τους αναπνευστικούς μυς, γιατί συνεργούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων. Ειδικά η κοτόσουπα περιέχει μια ουσία την κυστεΐνη που βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.
![]()
Μανιτάρια
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες, στις σαλάτες και στα φαγητά σας.
Σημείωσις: Χρησιμοποιήστε το μέλι αντί για ζάχαρη. Η ζάχαρη μειώνει την άμυνα του οργανισμού και από την άλλη το μέλι έχει αντισηπτικούς και αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Τέλος, φροντίζουμε να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών. Εισάγουμε στην διατροφή μας και αφεψήματα από βότανα όπως τσάι και φασκόμηλο. Γενικότερα η ισορροπημένη διατροφή θα μας θωρακίσει τα απέναντι στα κρυολογήματα από τη μια, και από την άλλη αν νοσήσουμε τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.
Ελένη Πεννιά BSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κέντρο Διατροφής και Τροποποίησης Συμπεριφοράς www.epennia.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline Πηγή: www.healthview.gr Πηγή: ygeiaonline.gr |
Posted: 12 Jan 2013 06:22 AM PST
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Νικολοπούλου γράφει για τις εξαιρετικές ιδιότητες του ακτινιδίου, του μήλου, του πορτοκαλιού και του ροδιού.
Ακτινίδιο Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, και κάλιο, ενώ αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, χαλκού, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β3, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την αντιμετώπιση κατά της δυσκοιλιότητας, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα. Τέλος η μεγάλη ποσότητα καλίου που περιέχει ρίχνει την ενδοφθάλμια πίεση, στην οποία οφείλεται το γλαύκωμα, μία πάθηση που οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της όρασης. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι η κατανάλωση του σε καθημερινή βάση, μπορεί να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα πολύ ωφέλιμη όσον αφορά και την όραση. Δείτε: Εξαιρετικά ωφέλιμα τα ακτινίδια για τον οργανισμό Μήλο Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φυλλικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Πρέπει να καταναλώνεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. Το μήλο τονώνει τον οργανισμό και έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ένα μέτριο μήλο περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Επίσης, βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πέψη, διεγείροντας την πεπτική λειτουργία. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπρόσθετα, προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, καθώς επίσης λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, έχει αντικαρκινική δράση. Άλλωστε η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» δείχνει τη σπουδαιότητα του. Δείτε: Οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου. Πορτοκάλι Το πορτοκάλι είναι τονωτικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6), βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο χυμός του πρέπει να καταναλώνεται αμέσως, γιατί όταν εκτεθεί στο φώς καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών του. Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ημερησίως μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου, στομάχου) και κατά 20% για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού εκτός των παραπάνω επεκτείνονται και στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, αλλά και της παχυσαρκίας. Δείτε: Πορτοκάλι: το χρυσάφι του χειμώνα. Ρόδι Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Πρόκειται για ένα φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, το οποίο συμβολίζει τη καλοτυχία, σημαντική όμως είναι και η προσφορά του στην υγεία. Ο χυμός του περιέχει ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το σταφύλι και το τσάι. Από έρευνες φέρεται να προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και των λιπιδίων, καθώς επίσης ρυθμίζει το σάκχαρο στους διαβητικούς, βοηθάει στην επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας σε γυναίκες με εμμηνόπαυση και μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος. Καλό θα ήταν λοιπόν, να μην το «σπάμε» μόνο, αλλά και να το καταναλώνουμε. Δείτε: Ρόδι, ο καρπός της Περσεφόνης κατά του καρκίνου Πηγή: www.solon.org.gr |
Posted: 12 Jan 2013 05:01 AM PST
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Cuminum cyminum (Κούμινον το κύμινον) και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών. Στη χώρα μας το συναντούμε και με το όνομα αρτύσια.
Είναι φυτό μονοετές που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Κατάγεται από την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο. Τα φύλλα του είναι τριχωτά και τα άνθη του έχουν λευκό χρώμα, ενώ μοιάζουν με εκείνα του κάρβι. Οι καρποί του έχουν σχήμα δρεπανοειδές, φτάνουν τα 5 χιλιοστά και το σχήμα τους είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του κάρβι. (Carum carvi), το χρώμα τους όμως είναι λίγο πιο ανοιχτό στο συνηθισμένο κύμινο, ενώ στο μαύρο κύμινο το χρώμα των σπόρων είναι σκούρο καφέ-καστανό. Σήμερα το βότανο καλλιεργείται στην Μεσόγειο, στις Ινδίες, την Κίνα και την Κεντρική Αμερική. Το μαύρο κύμινο καλλιεργείται στο Πακιστάν. Δεν αυτοφύεται στην Ελλάδα, ενώ καλλιεργείται σε μικρή έκταση στη Χίο. Ευδοκιμεί σε περιοχές με πολύ ήπιο κλίμα και σε χωράφια μέτριας γονιμότητας .< |
[Κομμένο μήνυμα] Προβολή ολόκληρου του μηνύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.